05 Oktober 2011

SABAR

Assalamualaikum..
Daripada Abdullah bin Abbas r.a berkata:

Pada suatu hari aku berada di belakang Nabi s.a.w, lalu baginda bersabda: Hai anak! Aku akan mengajarmu beberapa perkataan. Peliharalah Allah, nescaya Dia memeliharamu. Peliharalah Allah, nescaya engkau dapatiNya di hadapanmu. Apabila engkau meminta, maka mintalah kepada Allah. Apabila engkau memohon pertolongan, maka mohonlah pertolongan itu kepada Allah. Dan ketahuilah, sesungguhnya umat itu kalau mereka berkumpul untuk memberi manfaat kepada engkau dengan sesuatu, tidaklah mereka dapat memberikannya kepada engkau kecuali dengan sesuatu yang sudah ditakdirkan oleh Allah atas engkau. Dan jika merekaa duduk untuk membahayakan engkau dengan sesuatu, tidaklah mereka dapat membahayakan engkau dengan sesuatu, tidaklah mereka dapat membahayakan engkau kecuali dengan sesuatu yang sudah ditakdirkan oleh Allah atas engkau. Telah ditakdirkan sesuatu itu sebagai perkara yang telah ditetapkan.

Dalam hadis yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi ada disebut.

"Peliharalah Allah ,nescaya engkau dapati Allah di hadapan engkau. Kenalilah Allah pada masa lapanng, nescaya Dia kenaal engkau pada masa susah. Dan ketahuilah! Sesungguhnya apa-apa yang (ditakdirkan) bukan kepada engkaau, tidaklah ia kena paada engkau. Tetapi apa yang kena pada engkau tidaklah tersalah kena pada engkau. Dan ketahuilaah! Sesungguhnya kemenangan itu disertaikan dengan kesabaran. Dan sesungguhnya berserta kesusahan ada kelapangan. Dan sesungguhnya berserta kesusahan ada kemudahan."

Sabar ertinya tahan menempuh sesuatu yang sukar. Sabar yaang terpuji ialah sabar mengerjakan taat kepada Allah s.w.t. , menjauhi segala maksiat yang dilarangNya dan sabar menerima segala takdirNya.Tetapi antara sifat sabar sebenarnya, sifat sabar kerana menegerjakan taat dan meninggalkan maksiat adalah sabar yang lebih utama, lebih utama daripada sabar menerima segala takdir yang amat susah dan menggelisahkan perasaan

Menurut Ahlus Sunnah wal Jama'ah, sabar ialah salah satu daripada tangga-tangga ibadat baahkan ia merupakan darjat dan tangga ibadat yang paling agung. Allah s.w.t. menyebut lebih 90 kali pada pelbagai tempat dalam al-Quran; adakalanya dengan memuji kesabaran itu sendiri, adakalanya memuji orang-orang sabar di sisi Allah s.w.t dan darjat yang disediakan oleh Allah untuk mereka. Dalam Islam, sabar ada tiga daarjat:

1. Sabar terhadap ketaatan.
2.Sabar terhadap kemaksiatan.
3.Sabar terhadap ketentuan dan musibah.

Darjat sabar yang paling agung ialah sabar terhadap ketaatan. Oleh kerana ia sabar yang paling agung yang diharapkan, maka tatkala kita melaksanakan ketaatan, hendaklah kita bersabar terhadapnya dan menyabarkan dirimu, supaya kamu sentiasa tetap melaksanakan sesuai dengan bentuk yang paling sempurna, dengan segala kekhusyukan dan kepatuhan.Sabar terhadap kemaksiatan, iaitu tatkala jiwa kita sentiasa disuruh melakukan kejahatan yang membinasakan diri, lalu kita bersabar menolaknya dan mengharapkan pahala hanya daripada Allah s.w.t. Sabar menerima takdir Allahs.w.t, dilakukan apabila Allah menetapkan takdirNya atas kita dan untuk meringankan dosa-dosa kita atau meninggikan darjat kita.

Apabila hal ini sudah diketahhui, maka salah satu ciri yang dimiliki oleh para kekasih Allah adalah sabar dan disertakan keyakinan yang kuat.
Syeikh al-Islam Ibn Taimiyah pernah ditanya: "Bagaimanakah cara memperoleh sesuatu kepimpinan dalam agama?" Dia menjawab: "Dengan kesabaran dan keyakinan, bukankah kamu pernah mendengar firman Allah s.w.t dalam surah al-Sajdah, ayat 24:

Maksudnya: Dan kami jadikan antara mereka itu pemimpin-pemimpin yang memberi petunjuk dengan perintah Kami ketika mereka bersabar (sabar dalam menegakkan kebenaran) Dan mereka meyakini ayat-ayat Kami.

Setiap hamba Allah s.w.t yang soleh akan diuji oleh Allah s.w.t dengan pelbagai musibah. Ada yang diuji dengan harta benda, lalu dia kehilangan harta bendanya itu. Ada juga yang diuji dengan akalnya sehingga akalnya hilangdan dia menjadi bodoh. Ada juga yang diuji fizikal, sehingga ada sebahagian daripada anggota tubuh dan pancainderanya tidak berfungsi.

Ada juga yang diuji pada kaum keluarga seperti anaknya, yang diculik orang atau meninggal atau pergi menghilang diri dan tidak kembali. Ada juga yang diuji dengan harga diri, dengan tuduhan yang tidak dilakukannya. Tuduhan itu juga tidak layak untuknya, tetapi dia tetap sabar dan mengharapkan pahala hanya daripada Allah.

Allah telah berfirman hal berkaitan dalam surah al Baqarah ayat 153:

Maksudnya: Hai orang yang beriman, jadikanlah sabar dan sembahyang sebagai penolongmu sesungguhnya Allah berserta orang-orang yang sabar.

Allah juga berfirman dalam surah Ali'Imran, ayat 200:

Maksudnya: Wahai orang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara kebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu (lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertakwalah kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenagan).

Nabi s.a.w pernah bersabda;
Maksudnya: "Sesungguhnya adakalanya Allah telah menyediakan satu darjat bagi seseorang tetapi tidak dapat dicapai hanya dengan amalannyanya sehingga dia diuji dengan bala yang menimpa pada jasmaninya, maka barulah tercapai darjat itu."

Terdapat kata-kata pujangga: Kejayaan adalah hasil daripada kerja kuat, penderitaan, luka, pengorbanan dan kecemasan. Sedangkan kegagalan adalah hasil daripada kemalasan, tidak mempunyai target, tiada perasaan minda dan tidak bersemangat.

Berbanding kesabaran yang diterangkan di atasnya, rasanya kesaabaran dalaam segala hal biasa di dunia ini adalah perlu juga kerana kesabaran itu akan memastikan sabar yang tiga tahap tadi baru mungkin mampu kita capai. Selepas kita mampu bersabar dalam hal kehidupan kita barulah kita mampu bersabar dalam ketaatan, sabar dalam kemaksiatan dan sabar terhadap ketentuan dan musibah.

BEKERJA SEPERTI BERMAIN BOLA DALAM PERTANDINGAN BOLA SEPAK

Assalamualaikum dan selamat 1Malaysia..

Tulisan ini saya adaptasikan daripada tulisan Dr. Fadzilah Kamsah. Selepas saya bersembang kosong tentang pertandingan bola sepak Liga Enggeris bersama En Mohd Suhaimi, Penolong Kanan HEM saya, terlintas pula untuk kaitkan permainan itu dengan kerja kita di manapun kita bertugas.

Beliau menulis tentang kita bekerja seperti bermain bola sepak.

Cuba bayangkan kita sedang menyaksikan perlawanan bola sepak di kaca televisyen. Kedua-dua pasukan yang bertanding begitu ghairah berebut, menyepak, menangkis, menendang dan menolak bola ke sana ke mari. Tetapi cuba kita bayangkan mereka bermain bola tanpa pintu gol?. Mustahil ada perlawanan bola sepak tanpa pintu gol?. Apa tujuan mereka beraksi dengan hebat, sudah pasti bermain bola tanpa pintu gol, bermain bola tanpa tujuan dan matlamat.

Saya beranggapan perkara ini sama dengan pengurusan kerja dan masa kita, mesti ada matlamat. Ada matlamat jangka panjang dan ada matlamat jangka pendek, seolah-olah "pintu gol" kepada kerja-kerja kita. Apa gunanya kita menendang dan merebut bola dalam pertandingan bola sepak tanpa ada pintu gol. Keadaan ini sama dengan kerja dan tugas harian kita yang tidak mempunyai matlamat. Apa yang kita peroleh, kebanyakannya hanyalah penat. sekurang-kurangnya berniatlah untuk memastikan kita mendapat pahala dan keredaan Allah dalam kerja yang dilaksanakan.

Jika kita rujuk kepada Islam, Nabi Muhammad (s.a.w) telah memberi nasihat.
"Sesungguhnya setiap amalan perlu dimulakan dengan niat". Oleh itu kita perlu berniat . Apa sahaja tugas dan amalan yang dilakukan perlu diniatkan dahulu supaya menjadi ibadah. Niat boleh dianggap sebagai merancang apakah perkara yang hendak dicapai daripada perbuatan itu. sebagai contoh solat. Jika menjadi imam ada niat seperti "Saya solat Zohor empat rakaat sebagai imam kerana Allah Taala. Niat ini merangkumi, apa perbuatan yang hendak dilaksanakan, apa jenis, bagaimana kaedah, apa hendak dicapai daripada perbuatan itu.

Jika diperinci daripada kerja solat yang dinyatakan, kita boleh lihat aspek berikut:
Kerja : Solat
Jenis : Zohor, empat rakaat.
Bagaimana : Secara berjamaah.
Matlamat : Kerana keredaan Allah.

Jika kita adaptasi teori ini kepada permainan bola:
Kerja : Main Bola Sepak.
Jenis : Sebelas sebelah, posisi penyerang.
Bagaimana : 4-3-4 menyerang dan bertahan.
Matlamat : Menang perlawanan dengan kelebihan 2 gol.

Itu sebabnya kita boleh katakan, belajar,bekerja dan lain-lain aktiviti kita seperti orang bermain bola.

Jika kita padankan situasi ini dengan tugas murid di sekolah:
Kerja : Belajar.
Jenis : 8 mata pelajaran berdaftar.
Bagaimana : Fokus dalam kelas, ikut arahan guru dan tanpa ponteng sekolah.
Matlamat : Berjaya atau lulus cemerlang 8 mata pelajaran.

Teori ini boleh diadaptasikan atau disesuaikan kepada semua jenis aktiviti yang menampakkan matlamat kita dengan jelas.

Di samping perkara di atas, seorang pakar motivasi, Dr Asmadi mengemukan teori 3S untuk kita berjaya. 3S itu ialah Sasaran,strategi dan sikap. Dengan ini boleh dikatakan, kejayaan tidak dapat dicapai apabila tiada sasaran ditetapkan. Selepas mempunyai sasaran, aturlah strategi dan laksanakan strategi tersebut. Pada masa yang sama kita ada sikap positif untuk mencapai matlamat (sasaran) tersebut.

Teringat pula saya kata-kata KPPM (Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia) sekarang. Beliau menyatakan untuk capai kecemerlangan kita diajak bekerja dengan formulanya, iaitu X-PLUS.

X ialah kecemerlangan.
P Pengetahuan.
L Latihan.
U Usaha.
S Sepasukan.

Formula ini amat jelas dalam kerja-kerja dalam sebuah organisasi. Saya ingin menyesuaikannya untuk para pelajar. Pengetahuan dan latihan memang penting, biasa diperoleh dalam kelas dengan batuan guru dalam kelas. Usaha, ada dalam diri para murid masing-masing. Sepasukan, saya sesuaikan dengan wujudkan pasukan belajar masing-masing. Belajar dan mengulangkaji dalam kumpulan adalah amat efektif berbanding secara bersendirian.

Kesimpulannya, semua orang boleh dan berhak untuk merancang dan mencapai kejayaan, dan cemerlang.