12 Oktober 2011

APAKAH TUGAS KITA SEBAGAI GURU SEBENARNYA?

Saya bercadang menuliskan kembali catatan daripada buku " Guru Jutawan Akhirat" susunan Sektor Pendidikan Islam, Jabatan Pelajaran Selangor.

Kita renung kembali tugas seorang guru. Tugasnya hari ini dilihat semata-mata sebagai tenaga pengajar mengikut kelayakan keilmuan dan akademik yang dimiliki. Namun hakikatnya, tugas guru bukan terhenti sebagai pelaksana pendidikan sahaaja. Guru juga bertanggungjawab membentuk keperibadian anak didik. Sebagai agen perubahan kerena mereka diamanahkan untuk membentuk jiwa, nurani dan intelektual generasi.

Tugas membentuk generasi bukan tugas yang mudah. Bukan tugas yang dapat dilaksana seorang diri. Tugas ini memerlukan komitmen kumpulan. Dan, jika melakukan tugas ini secara kolektif, sebenarnya kita sedang melakukan apa yang Allah suka, apa yang Allah s.w.t minta kita buat.

Mengenangkan tugas yang semakin menggunung. Bukan tak buat, tapi semakin hari semakin banyak yang perlu kita lakukan. Ada lagi gesaan untuk kita menyelesaikan tugasan itu bersama teman-teman seperjuangan kita. Firman Allah:

"Bertolong-tolonglah kamu dalam perkara kebaikan dan takwa" (Surah at-Taubah:2)

Apa lagi, ayuh kita bergerak sebagai satu pasukan untuk membina generasi yang telah diamanahkan kepada kita. Tidak kira bidang apapun, masing-masing mempunyai peranan. Saling melengkapi antara satu sama lain. biar masuk surga sama-sama. Sama-sama merasai nikmat yang sangat agung yang telah dijanjikan oleh Allah s.w.t.

Mari kita sama-sama duduk semeja, berbincang tentang generasi yang perlu kita bina dari pelbagai sudut. Jangan sesekali kita merasakan, mereka bukan anak kita, jadi bukan tanggungjawab kita.

Ketahuilah, jika kita melakukan kerja-kerja membina ummah, membangunkan modal insan ini, sebenarnya kita membina satu jalan untuk ke syurga. Jadi turut samalah menjejaki rakan-rakan guru yang telah membuka jalan untuk kita. Bantulah mereka untuk menjalankan kem-kem ibadah, kelas-kelas tambahan, hatta kerja-kerja membangunkan fizikal seperti sukan dan kokurikulum. Biarpun kecil peranan yang kita mainkan, namun ingatlah firman allah s.w.t:

"Barang siapa yang melakukan kebaikan walaupun sekecil zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam suratan amal)" (surah al-Zalzalah :7)

Mudahnya!

Atau jika kita sebagai penggerak sesuatu jawatankuasa, lihatlah keliling kita, rakan-rakan sekerja yang mungkin tidak sedar kita sedang menjalankan sesuatu program, ajaklah mereka, beri kata-kata perangsang dan dorongan. Bawalah mereka bersama untuk menikmati syurga yang telah dijanjikaan. Sesungguhnya syurga itu amat luas, pasti lebih hebat nikmat syurga jika kita dapat rasai bersama keluarga dan teman-teman.