18 Mei 2009

KURSUS INTEGRITI DALAM PERKHIDMATAN AWAM

Pada 18 Mei 2009, Jabatan Pelajaran Selangor telah menganjurkan satu kursus, iaitu Kursus Integriti Dalam Perkhidmatan Awam, bertempat di Hotel Goldcourse, Klang.

Majlis pada hari ini dimulakan dengan ucaputama oleh Timbalan Pengarah Pelajaran Selangor, Tn Hj Bajuri bin Abdullah.

Terdapat 2 sesi, slot yang disampaikan oleh oleh Tn Moh Samsuddin bin Abdullah, Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), Selangor. Beliau banyak menyentuh tentang kes-kes yang pernah berlaku sama ada secara disedari atau secara tidak disedari oleh penjawat awam. Perkara yang disentuh, termasuklah tentang suapan (rasuah), menegmukakan dokumen palsu dan penyalahgunaan kuasa.

Paling penting bagi pandangan saya ialah berpegang kepada ajaran agama sepenuhnya. Ajaran agama semestinya melarang kita daripada menghampiri dan melakukan perkara-perkara yang boleh menggugat integriti kita sebagai penjawat awam.

Sesi sebelah petang, slot disampaikan oleh Tb Hj Aluwi bin parman, Ketua Penolong Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), atas tajuk Pemantapan Budaya Integriti Dalam organisasi.
Guru dan semua warga pendidik juga tidak terkecuali daripada hal berkaitan integriti. Oleh itu marilah kita sama-sama supaya integriti sektor pendidikan dapat diprtahankan keutuhannya.