07 Oktober 2011

ADAB DENGAN IBU BAPA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Pada kesempatan kali ini, saya mengambil peluang untuk mencatatkan beberapa patah ingatan. Ingatan ini saya tuju khas kepada diri saya, kepada semua rakan yang bergelar ibu dan bapa atau bakal ibu atau bapa suatu hari nanti. Semestinga kita pernah mempunyai ibu dan bapa. Tidak lupa juga kepada para pelajar yang mempunyai ibu bapa.

Untuk mewujudkan keseimbangan hubungan sesama manusia, keseimbangan dalam masyarakat dan seterusnya negara, perlu mengambil kira dan bermula daripada hubungan dengan ibu bapa. Perkara ini perlu kekal sebagai hal utama yang menentukan kestabilan hidup seseorang.

Perintah menjaga kedua-dua ibu bapa terkandung daalam perintah Allah bersama ganjaran baik bagi yang memeliharanya dan balasan buruk bagi yang mengabaikannya. Inilah yang dinyatakan Allah kepada manusia dalam firmanNya:

Dan Tuhanmu memerintahkan agar tiidak menyembah selainNya dan kepada kedua-dua ibu bapa agar berbuat baik. Sama ada telah sampai umur tua seorang atau kedua-duanya, jangan kamu ucapkan walau dengan kalimah ah! dan jangan mengherdik mereka dan bercakaplah dengan mereka dengan perkataan yang memuliakan. Dan rendahkan diri di hadapan kedua-duanya dan katakanlah: Wahai Tuhanku, kasihanilah mereka sepertimana mereka mengasihani sewaktu kami kecil.

Apakah yang perlu kita lakukan?

1. Berbuat baik kepada ibu bapa dalam erti kata yang luas.. Kebaikan yang kita lakukan kepada manusia lain perlu berlaku kepada ibu bapa kita. Berbuat baik kepada mereka perlu menjadi agenda utama yang perlu disemak setiap hari, minggu dan bulan. Jangan kebaikan kepada orang lain mengatasi kebaikan kepada kedua-dua ibu bapa kita.

2.Tidak mengguris hati mereka dengan percakapan dan tindakan walau sekecil mana percakapan dan tindakan itu. Seandainya kita telah berusaha melakukan kebaikan, ia tidak akan sempurna sehingga kita menghindari daripada mengguris hati mereka.

3.Memilih hanya perkataan yang bersifat mulia apabila bertutur bicara dengan mereka.

4.Merendah diri ketika bersama mereka adalah adab yang wajib dijaga. Walau siapa pun kita, sebesar mana kedudukan kita di luar, tetapi di hadapan ibu bapa, dia perlu merendahkan diri.

5.Sentisa mendoakan mereka sepanjang hayat kita. Allah suka perkenankan doa hambanya yang di dalamnya ada doa kepada kedua orang ibu bapanya.

6.Sentiasa mengenang kebaikan mereka kepada kita sewaktu kecil lagi. Dengan mengenang kebaikan, kita akan sentiasa meletakkan mereka pada kedudukan yang sepatutnya.

Bagaimana kedudukan, apabila ibu bapa yang sudah tiada atau meninggal duniua?
Kematian tidak boleh memisahkan kita dan ibu bapa dari segi adab. Sepatutnya hal ini proses sepanjang zaman demi meraih keredaan Allah. Membantu mereka pada saat begini lebih utama berbanding semasa mereka masih hidup. Rasullah bersabda:
Daripada Abu hurairah r.a. bersabda Rasullah, Apabila telah mati seorang anak Adam, terputus segalanya melainkan tiga perkara: Sedekah jariah, ilmu yang memberi manfaat dan anak soleh yang mendoakan." (Riwayat Muslim).

Sebenarnya orang yang sering mendoakan orang lain, apatah lagi ibu bapanya yang telah meninggal dunia, akan dibalas. Apabila dia meninggal dunia, Allah akan memberikan hidayahnya kepada anaknya agar sianak dan orang lain akan mendoakannya pula.

6.