23 Januari 2012

PERINGATAN UNTUK SEMUA WARGA GURU SEMEKAP

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.....

Kepada semua warga guru SEMEKAP sesi 2012, kita maklum hari ini telah masuk minggu ke-4 Januari 2012. Minggu ini semuaya bercuti sempena Tahun Baru Cina. Selamat bercuti.

Pada masa yang sama tolong ambil tindakan segera tentang Buku Persediaan Mengajar masing-masing. Ada juga yang masih tidak menghantar pada 20.01.2012 seperti yang diarahkan. Hantar segera, tidak elok jika ketua jabatan panggil untuk tujuan penghantaran.

Tolong semak semua aspek, bagi setiap muka surat dan helaian yang perlu dilengkapkan. Saya dapati masih ada yang tidak lengkap.Pastikan disemak.

Ada beberapa perkara yang perlu diberikan perhatian seperti segala jenis maklumat diperlukan dalam Buku Persediaan Mengajar. Sila pastikan bahawa Huraian Sukatan Pelajaran dan Rancangan Pelajaran Tahunan adalah dua perkara yang berbeza. Huraian Sukatan Pelajaran yang dibekalkan oleh KPM tidak boleh terus dijadikan sebagai Rancangan Pelajaran Tahunan. Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) mesti dubuat selari dan mengambil kira dan memasukkan tarikh mingguan dan cuti yang ada dalam takwim sekolah. Ketua Panitia sepatutnya pastikan semua hal ini ada dan selaras dengan takwim.

Saya masih terjumpa ada guru memasukkan RPT dari tahun yang lama kerana tarikh tidak diubah. Harap baiki.

Sila masukkan senarai nama pelajar kelas yang diajar. Pada masa yang sama dapatkan TOV bagi setiap mata pelajaran yang diajar mengikut kelas masing-masing daripada Ketua Panitia. Tolong catatkan pada ruangan nama pelajar masing-masing dalam Buku Persediaan Mengajar. Rujuk pada Guru Kanan Mata Pelajaran masing-masing dan Penolong Kanan untuk membuat penetapan TOV.

Sila buat tag pada Buku Persediaan mengajar masing-masing bahagian yang masih tidak ditandatangani oleh Pengetua. Minggu akan datang saya akan tandatangan. Pada masa yang sama lengkapkan semua yang tidak beres lagi.

Semoga dapat ambil tindakan segera.