22 Mac 2012

MESYUARAT AGUNG PIBG 2012

Assalamualaikum, selamat sejahtera, selamat 1Malaysia.

Terima kasih saudara/saudari pengacara majlis.

Yang Berhormat, Tn Wong Koon Mun (ADUN Kawasan Kuala Kubu Bharu),
En Mohd Noor bin Abas,YDP PIBG SMK Ampang Pecah, Barisan Penolong Kanan, AJK PIBG SMK Ampang Pecah, Barisan Guru Kanan Mata Pelajaran, para guru dan ibu bapa yang saya hormati dan para pelajar yang diundang untuk menerima penghargaan kerana cemerlang dalam PMR dan SPM tahun 2012.

Sukur kehadrat Allah kerana memberi peluang dan kesempatan kepada aya hadir dalam majlis pada hari ini. Terima kasih kepada YB Tuan Wong Koon Mun kerana sudi hadir dan merasmikan mesyuarat Agung PIBG pada petang ini. Izinkan saya memberikan sedikit maklumat tentang data umum sekolah ini. Sekolah bermula tahun 2001 dengan jumlah murid seramai 168 orang dan 10 orang guru. Kini sekolah ini mempunyai seramai 1021 orang murid, 66 orang guru dan kakitangan bukan guru seramai 14 orang. Kita mempunyai 29 kelas aliran perdana dan 06 kelas PPKI yang mempunyai murid seramai 40 orang.

Izinkan saya mengumumkan secara rasmi bahawa barisan Penolong Kanan sekolah ini telah berubah baru-baru ini selepas Pn Lan Rasni bt Talib dinaikkan pangkat menjadi Pengetua di SMK Kalumpang, iaitu:
1. PK - En Mohd Suhaimi bin Abdullah.
2. GPK HEM - Pn Norlida binti Rahmat.
3. GPK Koku - En Mohd Azimi bin Kassim.
Tahniah, dan selamat menjalankan tugas baru masing-masing.

Itu adalah perubahan penolong kanan di sekolah ini. Jika kita lihat kepada infrastruktur sekolah ini, kita baru-baru ini ditawarkan oleh Yayasan Pembangunan Negara, di bawah Kementerian Pembanguan Wanita Keluarga dan Masyarakat untuk naik taraf dan baik pulih sekolah yang daif dalam NKRA kementerian tersebut. Kita lihatlah perubahan yang berlaku melalui gambar pada paparan skrin di depan. Kerja-kerja ini masih berterusan. Untuk pengetahuan semua, kelengkapan yang baik tidak disediakan oleh pihak yang menyumbang. Jika dilihat dewan ini tidak dibekalkan penghawa dingin dan tiidak dilantaikan dengan jubin/tile. Pada kesempatan ini saya berharap PIBG akan dapat mengusahakan dewan ini akan dapat disediakan dengan kemudahan yang lebih baik, termasuk menyediakan kerusi dan meja dewan, supaya aktiviti lebih lancar dilaksanakan pada masa akan datang.

Saya bagi pihak warga sekolah ini ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada PIBG yang diketuai oleh En Mohd Nor bin Abas kerana menyediakan peruntukan dalam kecerian sekolah termasuk menyediakan hadiah dalam pertandingan kebersihan dan keceriaan kelas di sekolah ini. Terima kasih banyak dan berharap sumbangan ini akan berterusan. Inilah fungsi dan peranan PIBG yang benar-benar membantu pihak sekolah, dalam mematikan program para pelajar kita akan dapat diteruskan, termasuk kelas tambahan menghadapi peperiksaan awam.

Satu perkara yang amat penting diambil tahu dan penting untuk saya menerangkan sedikit dalam perjumpaan ini. Saya berharap tidak ada para ibu bapa yang tersalah sangka dengan PBS ini. Para pelajar tingkatan 1, iaitu anak tuan-tuan perlu melalui pentaksiran dan penataran PBS (Pentaksiran Berasaskan Sekolah), terdapat 4 komponen iaitu Pentaksiran Sekolah (PS), Pentaksiran Pusat (PP). Pentaksiran Aktiviti Jasmani Sukan Kokurikulum (PAJSK) dan PPSSi (Pentaksiran Psikometrik). Dalam PBS juga jangan terkejut ada keputusan yang tidak menggunakan markah dan gred seperti sekarang. Ada keputusan hanya dinyatakan dengan skala band 1,2,3,4,5,6 sahaja. Semoga kita semua maklum..

Seperkara lagi tentang pendidikan yang dikaitkan dengan proses online ialah (SAPS), iaitu Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah. Aplikasi ini masih digunakan oleh sekolah dan dipantau oleh PPD/JPNS/KPM. Ibu bapa boleh menyemak keputusan peperiksaan pelajar tingkatan 2, tingkatan 3, tingkatan 4 dan tingkatan 5. Tingkatan 1 tidak dimasukkan ke dalam SAPS. Janganlah tuan-tuan dan puan-puan terkejut jika tidak dapat melihat keputusan peperikssaan anak tingkatan 1 masing-masing.

Untuk menyemak keputusan peperiksaan melalui SAPS tuan-tuan boleh menggunakan blog sekolah ini. Taipkan http://smkapkkb.blogspot.com. Pada bar sebelah kiri dibawah gambar penolong kanan klik pada Semakan Keputusan Peperiksaan (IBUBAPA).

Dalam Pembestarian sekolah pula, saya tetap tidak lupa untuk memaklumkan bahawa sekolah ini masih berjaya mengekalkan status 5 Bintang SSQS KPM. Saya difaham semalam bahawa semua sekolah Bestari penanda aras (88 buah) dan 50 buah sekolah Bestari Luar Bandar dan beberapasekolah lain, berjumlah 351 buah di Malaysia akan dijadikan sekolah Juara dalam penggunaan VLE yang saya sebut sebentar tadi. SMK Ampang Pecah tetap dimasukkan dalam kumpulan ini. Guru, murid sekolah ini akan menjadi pengguna awal program ini apabila 1Bestari Net berada di sekolah tidak lama lagi. VLE adalah platform pembelajaran (e-learning).

Perkara terakhir ialah tentang peperiksaan awam 2011, SPM GPS kita ialah 5.75 dan PMR pula ialah 3.17. Walaupun angka ini tidak mengembirakan saya tetapi saya tetap gembira masih ada pelajar yang mendapat semua A dalam mata pelajaran PMR, iaitu 4 orang. SPM kita mempunyai pelajar mendapat 9A (2 orang).

Semoga kehadiran tuan-tuan dan puan-puan pada petang ini akan dapat membakar semangat anak-anak kita yang akan menduduki peperiksaan tahun ini. Pada masa yang ama pelajar kita yang telah tamat belajar akan berjaya menyambung pelajaran. Pastikan mengisi borang permohonan UPU yang masih berjalan sekarang dengan betul dan sesuai dengan kelayakan masing-masinng. Sila gunakan kemudahan yang disediakan supaya anak kita tidak ditolak mentah-mentah dalam permohonan ke Universiti. Rujuk para guru di sekolah atau boleh semak secara online, saya telah masukkan link dalam FB SMK Ampang Pecah. Saya lihat sudah ramai yang mencuba. Kehadiran tuan-tuan dan puan-puan juga akan dapat menggerakkan PIBG untuk membantu perkembangan pendidikan anak masing-masing, pada masa yang sama ini adalah salah satu sokongan yang kadangkala kita sebagai ibu bapa tidak nampak betapa sokongan sebegini akan menyokong perkembangan pendidikan anak secara menyeluruh.

Sekian, terima kasih, khasnya kepada YB yang akan memberi ucapan perasmian pada petang ini.

Catatan selepas majlis Mesyuarat Agung PIBG 2012:

Sebenarnya ucapan ini saya sediakan sebagai persiapan jika bahan power point yang saya sediakan tidak dapat digunakan. Bahan ini akan saya gunakan dalam ucapan. Walau bagaimanapun, tidak dapat saya membacakannya kerana YB Wong Koon Mun tidak dapat hadir kerana persidangan dewan (DUN Selangor) dan pada masa yang sama power point saya nampok boleh digunakan.

Terima kasih dan tahniah semua guru AJK Pelaksana khsnya En Mohd Azimi bin Kasim (GPK Kokurikulum) kerana berjaya menguruskan persiapan akhir program ini. Saya selaku pengetua menghadiri bengkel Pengetua/Guru Besar Sekolah Bestari Luar Bandar peringkat Kementerian Pelajaran Malaysia. Pada masa yang sama Penolong Kanan dan GPK HEM juga diminta hadir kursus anjuran Jabatan Pelajaran Selangor di Ipoh.

Sukur Alhamdulillah, mesyuarat agung berjaya dilaksanakan seperti yang dirancang.

Sekian terima kasih.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan