21 Mac 2012

BENGKEL KERJA PEMANTAPAN PENGURUSAN SEKOLAH BESTARI LUAR BANDAR

Hari ini 21 Mac 2012, saya mulakan bengkel kerja yang dianjurkan oleh Bahagian Teknologi Pendidikan (BTP) KPM di Hotel Grand Bluewave Shah Alam.

Pada 8.30 -10.30 malam, slot pertama dan kedua telah disampaikan oleh:
Pn Maimunah bt Mohd Tahir, hal berkaitan perlaksanaan1Bestarinet. 1Bestarinet akan menggantikan Schoolnet sedia ada pada masa sekarang. Salah satu pengisian yang terdapat dalam pakej ini ialah Virtual Learning Environment (VLE) iaitu Pelantar Pembelajaran Maya.

Slot kedua diampaikan oleh Hjh Noraizan bt Mohamed tentang tajuk Kelestarian Pembestarian Sekolah. Beliau menyentuh perbezaan ganerasi dalam ICT dan pengguna ICT yang berbeza mengikut zaman.

Latihan bagi VLE akan diadakan bagi guru-guru 88 buah sekolah bestari asal (Perdana)dan 50 buah sekolah bestari luar bandar (SBLB) dan beberapa buah sekolah yang telah dikenalpasti untuk menjadikan jumlahnya 351 buah yang akan menjadi Champions School yang menggunakan VLE. Kumpulan 351 buah sekolah ini akan menerima latihan secara terus frogmalaysia, bagaimana VLE digunakan. Sekolah ini akan didahulukan dalam penyediaan YES. Sekolah lain yang selebihnya akan mendapat latihan daripada KPM yang mungkin akan dilatih melalui IPG dan IAB.

Seperkara lagi yang penting tentang pembestarian sekolah ialah proses berterusan ke arah pembudayaan teknologi dalam pendidikan untuk meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pemelajaran.

Ini adalah maklumat asas yang disampaikan pada hari pertama.

Pada hari kedua, sesi pagi dimulakan dengan taklimat yang disampaikan oleh Dr. Dzaharuddin Mansor tentang keperluan untuk berubah dalam penyampaian ilmu kepada kumpulan digital natives.

Slot lain pada hari kedua adalah latihan pendedahan bagaimana menggunakan Virtual Learning Environment (VLE) secara online, iaitu menggunakan frog. (Katak warna biru) Insyaallah, tahun ini, selepas bulan Mei semua sekolah akan mendapat latihan ini. Bererti proses pengajaran dan pembelajaran secara online boleh diaplikasikan. Ada banyak perkara boleh dijalankan melalui online.

Inilah pendedahan hari pertama dan hari kedua.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan