14 Mei 2009

GURU PEMBINA NEGARA BANGSA

Assalamualaikum....

Tidak lama lagi pada 16 Mei 2009, kita warga pendidik seluruh pelusuk negara akan menyambut Hari Guru, semenjak dimulakan pada tahun 1972 yang lalu. Tema Hari Guru tahun ini mengambil kira teras pertama PIPP yang didokong oleh semua warga pendidik kumpulan Kementerian Pelajaran Malaysia.

Jika kita rujuk terus kepada teras ini, kita memang bukan sekadar penyampai maklumat dan ilmu kepada murid-murid dan pelajar di sekolah. Nilai yang perlu kita ambil kira ialah membangunkan modal insan kita ke arah menjadi warga negara yang mampu meneraju dan meningkatkan kedudukan negara dalam segala segi. Kita berharap warga bangsa kita akan datang akan dapat menerima dan menggunakan segala ilmu yang global pada masa sekarang. Pada masa yang sama kita mengharapkan mereka tidak lupa pada jati diri yang bertunjangkan kepada aspek local dan menjunjung segala warisan bangsa yang telah wujud lama dalam bangsa Malaysia.

Kita berharap negara kita akan wujud suasana harmoni secara berterusan dalam kumpulan kaum yang pastinya berbeza. semua ini sedia ada dari masa yang lama.

Kembali kepada hari guru kita, saya muatkan bersama ini seni kata lagu Guru Pembina Negara Bangsa di bawah ini:

Bersedia Melangkah Megah
Walaupun Sukar Bakti Kucurah
Demimu Ibu Pertiwi
Sumpah Kulafaz Janji Kukota

Berikrar Eratkan Bangsa
Kukuhkan Cinta Kepada Negara
Berjasa Terus Berjasa
Menyebarkan Ilmu Tiada
Batasnya

Guru Pembina Negara Bangsa
Gagah Perjuangkan Visi Negara
Bangunkan Jiwa Yang Pelbagai Rupa
Demi Agama dan Nusa Tercinta

Guru pembina negara bangsa
Tetap unggul senadakan suara
Sehaluan menggapai
matlamatnya
Cemerlang dan gemilangkan MalaysiaTiada ulasan:

Catat Ulasan