20 Februari 2010

KPM MENJELASKAN DALAM UTUSAN MALAYSIA TENTANG LANTIKAN GURU BESAR DI SEKOLAH RENDAH

Tuan-tuan dan puan-puan boleh membaca hal ini dalam akhbar. Di sini saya sambungkan link ke Sesawang KPM tentang perkara tersebut. KPM telah menetapkan jawatan Guru besar adalah jawatan naik pangkat bagi guru-guru pada kategori DGA34 atau mungkin DGA32 untuk sekolah SKM (Sekolah Kurang Murid).

Sepatutnya tidak tidak timbul masalah bagi guru atau masyarakat mempersoalkan jawatan kenaikan pangkat ini. DG41 adalah jawatan bukan naik pangkat, ia hanya jawatan hakiki bagi semua guru yang mempunyai Ijazah. Hanya guru besar yang mendapatkan gred DG41 semasa menjadi guru besar sahaja yang kekal mwenjadi guru besar dengan gred DG41 KUP. Jawatan yang ada di sekolah masing-masing itu tetap kekal hakikinya GDA34. Sila klik pada tajuk di atas atau pada ayat yang digariskan berikut.

Semoga jawapan KPM ini tidak akan menimbulkan persoalan lagi tentang jawatan guru besar di sekolah. Bagi saya semua warga pendidik perlu menerima hakikat ini. Jika ada sebarang perubahan pada masa akan datang yang akan dilaksanakan oleh kementerian, kita akan laksanakan dasar berkaitan. Pada masa sekarang itulah dasar yang ada.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan