30 Julai 2009

MASYARAKAT MALAYSIA TIDAK BERSOPAN DI ATAS JALAN RAYA

Assalamualaikum....

Pada kali ini izinkan saya bercerita dan memberikan pandangan tentang masyarakat kita yang selama hari ini terkenal dengan sopan dan santun dalam banyak hal. Perkara yang saya sebut mungkin benar dan mungkin tidak benar sama sekali.

Pada hari ini, 30 Julai 2009, satu peristawa telah berlaku terhadap saya di atas jalan raya. Pada pukul 7.05 pagi tadi, seperti biasa akan menghantar anak bungsu saya ke sekolah, yang bersekolah di SK Kuala Kubu Bharu Satu. Sampai di lampu insyarat di hadapan stesen bas, semasa lampu isyarat masih hijau, dan kereta saya masih bergerak perlahan untuk melepasi lampu isyarat tersebut. Datang sebuah kereta hitam yang tidak saya sedari dari belakang melumba kereta saya dari sebelah kiri. Sampai di sebelah kereta saya, terus membelok melepasi kereta saya. Pada masa itulah mereta tersebut melanggar bahagian penjuru hadapan sebelah kiri kereta saya. Kereta itu terus membelok ke arah SMK Kuala Kubu Bharu.

Saya menghentikan kereta saya melepasi lampu isyarat, meminta anak saya melihat bahagian yang dilanggar. Oleh kereta yang melanggar kereta saya telah bergerak terus, tanpa berhenti, saya mengambil keputusan terus mengantar anak saya ke sekolah. Dari lampu isyarat ke sekolah tidaklah jauh, hanya 100 meter sahaja.

Anak saya yang masih bersekolah rendah pun dapat membuat penilaian bahawa kereta itu buat salah, melumba kereta saya dari arah kiri dan melintas di hadapan kereta saya. Anak saya bertanya kepada saya, mengapa pemandu itu tak berentipun, sekurang-kurangnya mintalah maaf jika dah buat salah. Kerosakan yang menimpa kereta saya itu saya biarkan sahaja begitu. Tidak guna saya nak marah tak menentu. Saya bimbang jika kita marah tak menentu, akan mendatangkan masalah kepada diri kita juga.

Walau bagaimanapun, dari peristiwa ini saya masih menganggap masarakat kita di Malaysia ini memang tidak bersopan, sudah pasti khasnya apabila memandu. Semua orang nak cepat untuk ke mana-mana, saya rasa sudah tentu pemandu itu ibu atau bapa yang hendak mengantar anak ke SMK kuala Kubu Bharu. Jika dah terlambat atau ada perkara yang hendak disegerakan, janganlah kita mengambil risiko membahayakan diri sendiri apatah lagi orang lain.

Tuan yang melanggar kereta saya itu saya anggap adalah insan yang pernah melalui pendidikan di sekolah, tetapi sistem pendidikan kita gagal mendidiknya menjadi orang yang berdisiplin. Saya selalu menyatakan kepada anak saya orang yang tidak berdisiplin itu biasanya masa sekolah mereka juga tidak berdisiplin. Hal ini terbawa-bawa hingga ke besar dan menjadi anggota masyarakat.

Biarkanlah peristiwa itu berlalu. Tidak guna diingat dan dikenang. Saya berharap pesalah tersebut, jika saya boleh menghukumnya di sini begitu, insaf dan sedarlah, tidak guna kita hilang sopan dan maruah diri di atas jalan raya. Apa pandangan anda yang lain ?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan