01 Jun 2009

KURSUS PENGURUSAN KEWANGAN PTJ DI INSTITUT AMINDDIN BAKI GENTING HIGHALAND

Kursus kewangan 31 Mei 2009 hingga 5 Jun 2009.

Pada 31 Mei 2009, saya datng ke IAB Genting Highland untuk melapor diri bagi mengikuti kursus tersebut. Saya tidak terus tidur di IAB pada hari berkaitan. Saya balik semula ke rumah.

Hari Pertama:
Pada pagi 1 Jun 2009 saya pergi ke IAB teerus dari rumah. Dari pagi hingga ke petang, semua slot disampaikan oleh En Ismail bin Udoh. Antara kandungan kursus pada hari ini banyak menyentuh tentang akauntabaliti dalam pengurusan kewangan. Sesi kedua dan ketiga pada sebelah petang beliau banyak menyentuh tentang proses menyediakan belanjawan.

Saya berpeluang tinggal di asrama aksekutif di IAB. Saya tinggal di bilik B101. Bilik saya boleh melakukan akses ke capaian internet menggunakan wifi. Bilik saya di aras satu dan hampir dengan ruang pendaftaran asrama. Alhamdulillah. Saya dapat menulis melalui blog saya seperti selalu. Saya akan sambung lagi catatan ini pada keesokan hari.

Hari Kedua:
Hari ini 2 Jun 2009, kursus yang saya ikuti telah masuk hari kedua. Hari kedua saya masih bermula dari rumah bersama En Kamsah. Slot 1 dan 2 pada sesi pagi disampaikan oleh En Samsul Khahar bin Shamsudin. Sesi pertama beliau menyampaikan tajuk berkaitan pesanan dan perolehan. Pada sesi kedua beliau menyampaikan tajuk berkaitan bayaran oleh pihak sekolah. Pada sesi sebelah petang sekali lagi beliau menyampaikan tajuk berkaitan dengan sistem gaji. Itulah 3 slot pada hari kedua. Saya juga balik ke rumah pada petang hari kedua (Selasa).

Hari Ketiga:
Hari ini 3 Jun 2009 (Rabu), seperti dua hari sebelumnya saya masih berulang dari rumah. Hari ini dari pagi hingga ke petang kami mendapat pendedahan penyelenggaraaqn buku vot, termasuk latihamal. Slot hari ini dari pagi hingga ke petang diuruskan oleh En Ismail bin Udoh. Pada hari ini, saya tetap balk ke Kuala Kubu Bharu kerana terdapat permintaan daripada pejabat untuk urusan surat menyurat di pejabat kerana Tn PPD telah pergi ke Labuan kerana mengetuai kotinjen memanah Selangor dalam kejohanan MSSM tahun 2009.

Hari Keempat:
Hari ini 4 Jun 2009 (Khamis), kursus yang saya lalui sudah melalui hari keempat. Sesi pagi, atas tajuk Pajar Wang Rucit. sesi kedua dan sesi petang ialah atas tajuk, Penyediaan Akaun Tahunan Kewangan Sekolah disampaikan oleh En Salleh dari SMK Ketari.

Hari Kelima:
5 Jun 2009 (Jumaat) merupakan hari terakhir saya menghadirkan diri dalam kursus ini. Hanya ada satu slot pada pagi ini. hanya ada satu slot yang disampaikan oleh Cik Noraida bt Mohd Nor, atas tajuk Penyelenggaraan buku Tunai dan Penyediaan Penyesuaian Bank.

Terima kasih kepada semua pensyarah yang menyampaikan ilmu kepada saya dalam kursus ini. Semoga ilmu yang tuan-tuan dan puan-puan sampaikan akan menjadi ilmu yang bermanfaat kepada semua. Jumpa lagi dalam siri kursus lain pada masa akan datang. InsyaAllah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan